Gömme balkonlarda cam balkon sistemlerinin rahatlıkla uygulanabileceği hakkında
Danıştay Kararı vardır ve kanunen serbesttir. Ayrıca 03 Temmuz 2017 tarih, 30113 sayılı
Resmi Gazete'te yayınlanan ve 01 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ilgili kısımlarını sizlere bir fikir verebilmesi açısından aşağıda belirttik.
Katlar alanı hesabına dâhil edilmeyen kullanımlar:
MADDE 22 – (1) 5 inci maddenin sekizinci fıkrasında belirtilen esaslar dâhilinde;
L) Sökülür-takılır-katlanır cam panellerle kapatılmış olanlar dâhil olmak üzere balkonlar ve açık çıkmaların 2 metre genişliğini geçmeyen kısımları, kat bahçe ve terasları, iç bahçeler, 20 nci maddenin sekizinci fıkrasının (d) bendi haricindeki kat ve ara sahanlıkları dâhil asgari ölçülerdeki açık veya kapalı merdiven evine bu alanın %50’si kadar yapılacak ilave, tek bağımsız bölümlü konutlar hariç; bina giriş holleri ile kat holleri ve asansör önü sahanlıkların asgari ölçülerdeki kısımları,
katlar alanına dâhil edilmez.
Yapı ruhsatı gerekmeyen inşai faaliyetler:
MADDE 59 – (1) Basit tamir ve tadiller, balkonlarda yapılan açılır kapanır katlanır cam panel uygulamaları, korkuluk, pergola, çardak/kameriye ve benzerlerinin yapımı ile bölme duvar, bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca, saçak, çatı ve benzeri elemanların tamiri ve pencere değişimi ruhsata tabi değildir.
Hükümleri yer almaktadır. Çıkma balkonlarda bazı durumlarda; apartman sakinlerinin, apartman veya site yönetiminin ve yerel yönetimlerin farklı uygulamaları olabilmektedir. İlgili mahkeme kararını ve yönetmelik maddelerini inceleyebilirsiniz. Bizim yazdıklarımız tamamen bilgi amaçlıdır, hiçbir yasal yükümlülük ve sorumluluğumuz yoktur. İleride sıkıntı yaşamamanız için tereddüt halinde bir avukattan yardım alabilirsiniz veya yerel yönetimlerden yazılı dilekçe ile bilgi alabilirsiniz.